Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

VRIJDAG 07|06

Besturen is mensenwerk

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Het was me wel een heel bijzondere week. Als gastgemeente fungeren voor de deelnemers van het jaarcongres van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Barneveld laten zien aan bestuurlijk Nederland. De prachtige cultuur, natuur en recreatie in onze regio. Ons dynamische en innovatieve bedrijfsleven. En de sociale samenhang die ons zo verbindt en tot een samen-leving maakt.

 

Het begon al met een ontvangst op maandag van het bestuur, directie medewerkers VNG in onze Trouwzaal. Een unieke plek waar mensen "trouw" aan elkaar beloven. Waar je hoort dat je in gesprek met elkaar moet blijven en het liefdesvuur ook regelmatig aangeblazen moet worden om het brandende te houden. Als besturen mensenwerk is, hoe kunnen we die trouw en loyaliteit tussen bestuurders en onze inwoners dan verstevigen? Een mooie start van onze ontmoeting en gesprekken.

 

Daarna met het gezelschap naar ons Pluimveemuseum waar de vrijwilligers onze gasten hebben laten zien hoe trots we zijn op ons imago over "kip en ei". Ook daar weer lessen voor bestuurders. Niet uit managementboeken maar gewoon boerenverstand. Een gezegde als "Leg niet al je eieren onder één kip" leert ons iets over risicospreiding. Of ""Wie eieren vergaren wil, moet wel 't kakelen der hennen kunnen verdragen". Toch een mooie opstap om na te denken over het gemak waarmee we in bestuurlijk Nederland vaak wel van alles verlangen maar de negatieve bijwerkingen daarvan dan niet willen accepteren. Huub Outshoorn heeft onze gasten daarna de koksmuts opgezet en de schort omgeknoopt. Wie bakt de beste Jan van Schaffelaar uitsmijter, zo luidde de opdracht. Wat hebben de uitgenodigde vrijwilligers gesmuld en gelachen bij het bakken en nuttigen van de heerlijk uitsmijters die hen werden geserveerd.

 

Visitekaartje

Toen het grote gebeuren. Afgelopen dinsdag en woensdag in de Midden Nederland Hallen. Een warm welkom organiseren voor een kleine 3.000 deelnemers aan het congres. Hen allemaal voorzien van hun natje en droogje. Daarbij nog een grote beurs met zo'n 150 standhouders faciliteren. Wat heeft Timo Kruft en zijn mensen daar een visitekaartje afgegeven. Ik vermoed zo dat hem dit geen windeieren zal leggen. Verschillende sprekers over het thema "Besturen is mensenwerk". Ik mocht de aftrap doen en heb in een persoonlijk verhaal verteld over hoe we in de ontmoeting met elkaar kunnen groeien als mensen en als samenleving. Als we op ooghoogte contact met elkaar zoeken en gericht zijn op wederzijds begrip. Maar, de middelpuntvliedende krachten in de samenleving zijn vaak zo sterk. In onze debatten zien we dan dat de tegenstellingen worden uitvergroot en tegenstanders stampvoetend door de porseleinkast gaan. Zo'n debat van twee monologen maakt echter helaas geen dialoog. En zelfs als je ergens tegen bent, dan hoef je toch geen tegenstander te worden? Besturen is mensenwerk, zo eindigde ik, als je er zin in mag hebben, als je zin aan je bestuurswerk weet te geven en je werk daardoor ook zinvol mag worden voor mens en samenleving.

 

Excursies

Dinsdagmiddag was het tijd om de deelnemers via excursies en themasessies met elkaar in overleg te brengen. Onder regie van Van Kooten uit Kootwijkerbroek met vijftig bussen op weg naar Kröller Müller of de Wisenten, de BCA-autoveiling of Lagerwey Wind, de gezinshuizen in De Glind of De Generaal Koot Kazerne en zo nog vele andere plekken in de regio. Met als rode draad door alle bijeenkomsten telkens weer het centrale thema: "besturen is mensenwerk". Ik bezocht zelf de Generaal Majoor Koot Kazerne waar ons gezelschap in gesprek ging met militairen over hun uitzendingen naar oorlogsgebieden en hoe persoonlijk leiderschap daarbij een rol speelt. Zelfs de wapenspreuk van bijvoorbeeld het Bevoorradings- en Transportcommando was een mooie opstap voor bestuurlijke lessen: "Bonum non Absurdum". Oftewel "Goed maar niet gek". Zorg er voor dat je de opgedragen taken professioneel, op de juiste wijze en binnen de gestelde tijd weet uit te voeren. Maar doe het ook met gezond verstand. Laat je niet gek maken. Laat je niet in wilde avonturen meeslepen ten koste van anderen.

 

Na zo'n dag vol impressies voor de deelnemers was het de beurt aan onze Barneveldse cateraars en restaurants. Onder regie van Richard van der Zande van de Elstar alle deelnemers op de Koewei fêteren op een mooie receptie. En voor de avondgasten eten, drinken en vermaak met onder meer een schitterend muzikaal optreden van ons Barneveldse saxofoonorkest SaxUs. Wat hebben we veel positieve reacties gekregen en een geweldige waardering voor het Food Valley Foodfestival. Met ons veiligheidteam hebben we trouwens wel peentjes gezweet over het weer. Hoeveel risico konden we nemen met de voorspellingen over onweer, hevige regen en stevige wind? Mede dankzij een goede samenwerking met de MeteoGroup in Wageningen hebben we de veiligheid van onze gasten kunnen borgen en allen op tijd in de bussen gekregen. Wat ging het daarna te keer boven Barneveld.

 

Ik zie terug op een prachtige Barneveld promotie en vele, vele nuttige ontmoetingen over onderwerpen die onze samenleving raken. Willen we als bestuurders bijdragen leveren aan zinvolle maatschappelijke ontwikkelingen dan draagt dit congres daaraan zeker bij.

 

Dr. J.W.A. van Dijk
Burgemeester

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant