Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 22:09:59 (dia) Hulstweg 3774TM Kootwijkerbroek 65984 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

dinsdag 02 juni 2020

MAANDAG 23|09

Toon Hermans Huis Ede start met buddyproject

Iemand die kanker heeft gehad, is behandeld en de ziekte heeft verwerkt ondersteunt andere mensen met kanker

EDE - Wie de diagnose kaker krijgt, kan overspoeld raken door gevoelens van angst en onzekerheid. Hoe verwerk je de diagnose, wat staat je te wachten en hoe ga je om met de gevolgen van de behandelingen? Contact met een buddy kan dan heel waardevol zijn. Saïda Ahdour is zo’n buddy. Zij kreeg de diagnose borstkanker, onderging de behandelingen, heeft de ziekte inmiddels verwerkt en helpt nu anderen uit eigen ervaring. 

 

Een ervaringsdeskundige die dezelfde diagnose kreeg, iemand die je beter begrijpt dan wie ook, iemand met wie je even samen een kopje thee kunt drinken, aan wie je vragen kunt stellen of mag gebruiken als uitlaatklep. Zo’n buddy is Saïda. Op 19 september 2018 kreeg zij te horen dat zij borstkanker had en nu helpt zij anderen. Die bewuste woensdag in september blijft Saïda voor altijd bij. Net als 25september als zij hoort dat de kanker alleen in haar borst en in één lymfeklier zit en niet verder is uitgezaaid. “Dat was op dat moment het enige dat telde. Ik had een toekomst. Er was een kans op genezing. Duizenden keren heb ik dat zinnetje herhaald. Er is kans op genezing, er is kans op genezing, er is kans op genezing… Dat had ik nodig om het vol te houden. Ik vertrouwde op mijn lichaam, maar wist niet goed hoe ik hier in mijn hoofd mee om moest gaan. Ik wilde niet continue angst ervaren of bitter worden. Praten heeft mij geholpen, en vragen stellen. Ik schreef ze op en bewaarde ze voor mijn bezoeken aan de arts of oncologisch verpleegkundige. Vragen die ik graag had gesteld aan een ervaringsdeskundige.” 

 

Nieuwe ik
We zijn inmiddels bijna een jaar verder. Het gaat goed met Saïda. Ze heeft haar chemobehandelingen ondergaan, is geopereerd en bestraald. Ze heeft haar ziekte verwerkt en helpt nu andere vrouwen met borstkanker. Wat hoop jij als buddy voor deze vrouwen te kunnen betekenen? “Ik wil vrouwen graag inspireren. Vertellen dat zij veel meer zijn dan hun ziekte alleen. Dat ze dat niet uit het oog mogen verliezen. Probeer je oude ik niet vast te houden, die onbevangenheid is weg, vorm een nieuwe ik. Probeer geen patiënt te worden. Ik heb mijzelf altijd goed verzorgd, ook toen ik ziek was. Ik had geen haar meer, geen wimpers en geen wenkbrauwen, maar was wel opgemaakt en droeg een mooi geknoopte sjaal om mijn hoofd. Ik was dan wel ziek, maar mocht er nog steeds zijn. Dat wil ik ook aan anderen vertellen.”

 

Herkennen
Ook wil Saïda haar ervaringen delen. Antwoorden geven op vragen. “Dat je moe en misselijk bent na een chemobehandeling weet bijna iedereen, maar hoe het voelt om ineens in de overgang te zijn? Dan had ik het ineens zo warm en was ik bang dat ik koorts had. Bleek het gewoon een opvlieger te zijn. Of dat nare gevoel in mijn benen. Hoorde dat er nou bij? En als ik chemo kreeg, het leek soms wel of ik die door mijn hoofd voelde gutsen. Het is zo fijn om te weten dat anderen dat gevoel herkennen. Dat neemt zoveel angst en onrust weg.” 

 

Naast borstkankerpatiënten kunnen ook mensen met darmkanker begeleiding krijgen van een buddy. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw contactpersoon in Ziekenhuis Gelderse Vallei of het Toon Hermans Huis Ede via [email protected]. Er zijn meerdere buddy’s. U kiest een buddy bij wie u zich prettig voelt.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant