Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 06:52:02 (dia) Valkhof 3772EJ Barneveld 84989 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-119

Ambulance 07-119

woensdag 15 juli 2020

DINSDAG 22|10

Pannenkoek met pensioen

Column Mr. A.B. (Bart) Bouter, Post & Bouter Advocaten in Barneveld

Kun je zeggen dat pannenkoeken en poffertjes 'koeken' zijn? Lekker domme vraag denkt u misschien. Toch is het een serieuze vraag. Of het is tot een serieuze vraag gemaakt. Misschien komt dat wel omdat het antwoord op die vraag erg kostbaar is. Het gaat over pensioenen. Als werkgever heb je twee smaken. Of je bent als werkgever verplicht aangesloten bij een pensioenfonds. Dat komt omdat je dan in een bepaalde sector werkt. Of je kiest er als werkgever vrijwillig voor om aan je personeel een pensioenaanbieding te doen.

 

Bedrijfstakpensioenfonds & Verplichtstellingsbesluit

Hier gaat het om de eerste variant waarbij je als werkgever verplicht bent aangesloten bij een pensioenfonds. Dat komt omdat je in een bepaalde sector of bedrijfstak werkt, zoals de detailhandel of zorg en welzijn. Zo'n fonds heet een bedrijfstakpensioenfonds (Bpf). De meeste spelregels liggen vast in het Verplichtstellingsbesluit. Als je een supermarkt hebt, is het logisch dat je voor je personeel pensioen gaat opbouwen bij het pensioenfonds voor de detailhandel. Je draagt netjes pensioenpremies af en je weet waar je aan toe bent.

 

Heel veel geld

Het gaat mis op het moment dat je denkt dat je niet verplicht bent aangesloten bij zo'n pensioenfonds, terwijl het pensioenfonds vindt dat je wel verplicht moet aansluiten. Voor het pensioenfonds zit daar een serieus financieel belang. Want als je tegen een bedrijf zegt dat ze zich bij jouw pensioenfonds moeten aansluiten, dan moeten ze ook met terugwerkende kracht over een aantal jaar pensioenpremies afdragen. En als je dan veel personeel in dienst hebt en je al best wat jaartjes onderneemt, dan kan dat om heel veel geld gaan.

 

Bloem verwerken tot koek

Dan komen we terug bij de pannenkoeken. In de branche van de koek is er het Bpf Zoetwaren. In het Verplichtstellingsbesluit staat beschreven wanneer een bedrijf verplicht is aangesloten bij dat fonds. Het pensioenfonds is onder andere verplicht voor een onderneming die uitsluitend of in hoofdzaak "fabrieksmatig bloem en/of andere grondstoffen tot beschuit, toast, knäckebröd, biscuit, biscuitfiguren, koekjes, banket, koek en wafels verwerkt, ongeacht de soort" of die producten vervaardigt "welke naar de aard der verwerkte grondstoffen en/of de wijze van verwerking van de grondstoffen" vergelijkbaar zijn met de beschreven producten zoals koek.

 

De rechter is aan zet

Het Bpf Zoetwaren voerde een verhitte discussie met een pannenkoekenbakbedrijf over de vraag of dit bedrijf nu wel of niet verplicht was om deel te nemen aan het pensioenfonds. Ze kwamen er niet uit en toen stapte het fonds naar de rechter. Daar vorderde het Bpf Zoetwaren dat het bedrijf werd veroordeeld om € 8.548.450,92 aan pensioenpremie te betalen. Want het was heel simpel. Dit bedrijf verwerkt bloem en andere grondstoffen tot pannenkoeken en poffertjes. De pannenkoekenbakker dacht er anders over en stelde dat pannenkoeken en poffertjes geen 'koek' zijn en ook niet vergelijkbaar zijn met koek. Nu moest de kantonrechter dus een oordeel vellen over deze misschien wel simpele of domme vraag.

 

Geen deeg maar vloeibaar beslag

Het woordenboek Van Dale en Wikipedia werden er bij gesleept om aan te tonen dat pannenkoeken ook koeken zijn. Maar de kantonrechter gaf aan dat zo'n woordenboek niet beslissend is. Ook was er marktonderzoek verricht via een enquête en was een bakkerijwetenschapper benaderd. Voor de kantonrechter is duidelijk dat pannenkoeken niet worden gemaakt van deeg, maar van vloeibaar beslag met als hoofdbestanddeel melk. Naar het oordeel van de kantonrechter is duidelijk dat pannenkoeken volgens algemene maatschappelijke opvattingen niet als koek worden gezien. Qua toepassing, uiterlijke verschijningsvorm, structuur, smaak, samenstelling en bereidingswijze verschillen pannenkoeken erg van koek.

 

Hoger beroep

Pannenkoeken zijn geen 'koek' en ook qua verwerking van grondstoffen is het niet vergelijkbaar met koek. De vorderingen van Bpf Zoetwaren worden afgewezen. Het pannenkoekenbedrijf is blij. Maar hier zal een hoger beroep volgen. De ondernemer blijft nog in onzekerheid. Bij de start van een onderneming is het belangrijk om na te gaan of je mogelijk onder zo'n verplichtstelling valt. Als je al langer onderneemt, kan het geen kwaad dit af en toe tegen het licht te houden.

 

Post & Bouter Advocaten

Stationsweg 123, Barneveld

Tel. 0342 – 400 622

[email protected]

www.postbouter.nl

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant