Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

VRIJDAG 27|12

Tussen Kerst en jaarwisseling

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Heeft u mooie kerstdagen gehad? Ik vermoed zo dat ik verschillende antwoorden zal krijgen op mijn vraag. Sommigen zullen verwijzen naar een kerstnachtdienst vol bezinning en bezieling. De bekoorlijke liederen die gezongen werden, de begeesterende muziek die weerklonk en de eeuwenoude beloftevolle kerstboodschap over de geboorte van het Kind. De vonken van hoop en het vuur van verlangen die inspireerden. Anderen zullen "mooi" verwoorden als gezellig, samen met de kinderen, de familie of goede vrienden van een heerlijk Kerstdiner genoten en de vriendschapsbanden weer wat aangehaald. Misschien roept mijn vraag over een "mooie Kerst" ook wel reacties op als: "Nou, zo mooi was het niet. Alléén is maar alléén hoor!" Ja, juist in deze dagen kun je de eenzaamheid en het gemis zo sterk voelen. Zulke feestdagen worden een loden last, niks feestelijks aan. Een streep donker ervaar je dan zwaarder dan een streep licht. En toch is de langste nacht geweest en keert de zon weer naar ons noordelijk halfrond. Kan verdriet ook lichter worden? De dichter, zanger Leonard Cohen zong: "…there is a crack in everything, that's how the light gets in...". In De Meerwaarde las ik eens op een raam van een klaslokaal hoe men die gedachte had verwoord: "Ook door een klein raampje schijnt de zon".

Nu alweer op weg naar Oud en Nieuw. Velen van u zullen genieten van de vrije dagen. Voor anderen is het hard werken naar het einde van het jaar toe. Klussen die nog af moeten en voor onze winkeliers topdrukte. Eindejaar is ook het oude jaar uitknallen! Zoals Kerst een moment van vrome inkeer brengt, zo wordt de jaarwisseling soms een vrolijke uitspatting. Het geweld van vuurwerkbommen doet het "Vrede op aarde…" snel verstommen. Zongen we nèt nog over een kind dat is geboren, bij de jaarwisseling zullen er wel weer ogen of vingers worden verloren. Mag ik u allen vragen juist nu in de komende dagen met elkaar toe te zien op een waardige jaarwisseling? In de afgelopen jaren was de schade door vuurwerk, vandalisme, branden en ongelukken in ons land groot. De angst bij mensen en dieren door het enorme kabaal baren zorgen. Over de gezondheidsproblemen als gevolg van de enorme vervuiling en fijnstof-uitstoot kun je je schouders niet meer onverschillig ophalen. Het extreem zware, dikwijls illegale vuurwerk veroorzaakt vele ongelukken, gewonden en forse schades. Ik vind het echt zo'n weggegooid geld als we in onze gemeente weer de schade moeten opmaken van vernielde verkeersborden, speeltoestellen, opgeblazen putten, afvalbakken en –containers. Is die harde vuurwerkknal het waard om zo'n schade te veroorzaken en de rekening bij de gemeenschap te leggen?

En beste mensen: "als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan" zegt een tegeltje aan de wand. Hou het "koppie" er dus bij en wees voorzichtig. Tussen 18.00 en 02.00 mag er op oudejaarsavond vuurwerk afgestoken worden, maar het hoeft niet. Wees terughoudend in de buurt van onze verzorgingshuizen en de winkelcentra. En heb respect voor onze hulpverleners en handhavers. Als die optreden, doen ze dat voor onze veiligheid, de openbare orde en de gezondheid van ons allen. Het is echt beschamend en een brug te ver als zij dat niet meer veilig kunnen doen doordat ze worden gehinderd en bekogeld met vuurwerk of met verbaal of fysiek geweld worden bejegend. Nog één ding: als u weer wakker bent op 1 januari 2020, ruimt u dan de rommel van het vuurwerk op straat even op?

Van Kerst naar Oud en Nieuw. We verkeren 'in between'. Een tijd voor bezinning en reflectie op de echte waarden die ons voeden en een fijn feest om de jaarwisseling te vieren. Dank voor het vertrouwen dat werd gegeven in het afgelopen jaar. Er is veel gepresteerd waar we dankbaar voor mogen zijn. En natuurlijk, waar gehakt wordt, vallen spaanders. Het kan dus nog beter en daar gaan we voor in het nieuwe jaar. Ik wens u veel heil en zegen voor het nieuwe jaar met vooral gezondheid en geluk. Het wordt een schrikkeljaar, we kunnen dus niet meer zeggen dat we geen tijd voor iets hebben want iedereen krijgt een dag extra! Waaraan gaat u die besteden?

Tenslotte nog een uitnodiging. U bent van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van ons gemeentebestuur op vrijdag 3 januari 2020 van 17.00 tot 19.00 in de hal van ons gemeentehuis. Een plek van ontmoeting.

Dr. J.W.A. van Dijk
Burgemeester

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant