Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 10:49:56 P Bgm-03 Br Woning (zolder) Vellerselaan Barneveld 071081 Prio Eenheid | Brandweer GelderlandMidden (Onbekende code)
zondag 20 juni 2021

DONDERDAG 20|05

Stichting Napoleon in Voorthuizen start charme offensief

Prof. Dr. Maarten van Rossem met zijn visie op de éérste Koning van Nederland

VOORTHUIZEN - De Stichting Napoleon in Voorthuizen (NiVo) begint vandaag met een dorpsbreed charme offensief. Het bestuur wil werken aan eerherstel voor de Franse koning Lodewijk Napoleon.

 

In Voorthuizen is de Franse lelie verbonden in straatwerk op het Plein en het hekwerk langs de Hoofdstraat. Juist het straatwerk is uniek omdat Lodewijk Napoleon er voor gezorgd heeft dat de weg van Amersfoort naar Apeldoorn bestraat werd. De lelie komt ook terug in de dorpsvlag van Voorthuizen in vorm en kleur. Daar zou een beeld bij moeten komen. Er ligt een duidelijke band met Frankrijk.

 

Er doen verschillende verhalen de ronde over Lodewijk Napoleon. Bijzonder positief maar ook vaak spottend en volledig uit hun verband gerukt (vooral onwetendheid en verdraaiing van de feiten). Feit is dat Lodewijk de eerste Koning was van de Nederlanden. Wegbereider van de latere vorsten uit het huis van Oranje.

 

Stichting NiVo

Wij zijn zeer bewogen en betrokken Voorthuizenaren die graag een maatschappelijke bijdrage willen leveren aan het welzijn in het dorp. Dit moet wel relevant zijn en iets toevoegen aan hetgeen er al op sociaal gebied plaatsvindt. Of wellicht gezamenlijk. Het is onze drijfveer om verbinding te leggen waar dat nog niet gebeurt. We hebben ons laten inspireren door de weg die ons dorp historisch verbindt met plaatsen als Amersfoort en Apeldoorn. Dit was en is nog steeds van belang voor de economie en het toerisme van Voorthuizen. We hebben de Stichting NiVo opgericht, Napoléon in Voorthuizen, omdat de weg destijds door hem is aangelegd. Let wel, dit is de historische context, maar we leven in het hier en nu. De verbindende maatschappelijke rol die Lodewijk in Nederland had, willen wij graag als stichting NiVo van harte steunen.


"In 2021 zullen wij stap voor stap en in goed overleg met alle belanghebbenden initiatieven ontplooien die ten goede komen aan het leven en werken in Voorthuizen. De eerste stap is het delen van een bijzonder verhaal, een inkijkje in het leven van Lodewijk."

 

Wat vindt Maarten van Rossem van Koning Lodewijk Napoléon?

Prof. Dr. Maarten van Rossem met zijn visie op de éérste Koning van Nederland ,,Lodewijk Napoléon'' en waarom deze zeker géén bezetter, maar in perspectief gezien (binnen het tijdsgewricht) juist een zegen voor het land was. Hoe ironisch ook was hij een wegbereider voor het huidige Koningshuis. Het is zonde dat dit stelselmatig wordt vergeten en volkomen misplaatst dat paralellen worden getrokken met de recentere Duitse bezetting in W02.

 

Meer informatie over de stichting kunt u HIER lezen.

Foto's
1/1
Video's
Reacties
Reactie van Bertus heeft een slechte score. Toon reactie
Score: -12
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines